Clasamentul celor mai congestionate orașe realizat de către compania TomTom, lider în domeniul producției de dispozitive GPS și software de navigație, a relevat faptul că Bucureștiul s-a aflat pe poziția a patra în topul marilor orașe cu trafic aglomerat din Europa. Timpul mediu necesar pentru a parcurge cu mașina o distanță de 10 km s-a ridicat la 27 minute și 20 secunde, cu doar 10 secunde mai puțin decât orașul clasat pe locul al treilea, Milano. De remarcat este și faptul că timpul mediu a scăzut în București cu 10 secunde în 2022 față de 2021, însă în Milano a scăzut cu 20 de secunde. Astfel, dacă Milano păstrează ritmul de scădere pentru 2023, Bucureștiul are toate șansele să prindă podiumul.
Pe primele poziții în clasamentul european s-au situat Londra, cu un timp mediu necesar pentru a străbate 10 km cu mașina de 36 min. și 20 s, și Dublin, cu un timp mediu de 28 min. și 30 s. Bucureștenii petrec în medie în trafic la ora de vârf, pe an, 277 de ore, mai mult decât locuitorii din Milano (259 de ore), la fel ca cei din Dublin (277 de ore), dar mult mai puțin decât londonezii (325 de ore). Viteza medie de deplasare cu mașina prin București la orele de vârf este foarte mică – 17 km/h.
În clasamentul mondial al celor mai congestionate orașe realizat de TomTom, Londra este în continuare pe primul loc. Metropola britanică este urmată de orașul indian Bengaluru, podiumul fiind închis de Dublin. În acest clasament, Bucureștiul se află totuși pe un respectabil loc 7, după orașul indian Pune, fiind urmat, pe poziția a opta de capitala statului Peru, Lima.
De remarcat însă este și faptul că Parisul, despre care percepția publică este că are un trafic infernal, stă mai bine decât capitala României. În clasamentul european Parisul se află pe poziția a 5, cu un timp mediu de 26 min. și 10 s, în scădere cu 30 s. față de 2021. În clasamentul mondial, Parisul se află abia pe poziția 11.
Pe termen lung, aceste tendințe legate de trafic nu sunt sustenabile pentru București, un oraș în plină expansiune, care ar avea nevoie de sute de mii de locuri de parcare și sute de kilometri de șosele în plus. Poate cea mai importantă soluție pentru decongestionarea traficului este ca locuitorii marilor orașe să renunțe la mașinile personale în favoarea altor soluții de transport, precum cele propuse de Smarty App, despre care puteți citi mai multe aici pe blog.